Епідемічна ситуація з хвороби, спричиненої вірусом Зіка
у світі у січні 2016 року

Відповідно до Інформаційного повідомлення «Про поширення небезпечних інфекційних захворювань у світі» за січень 2016 року, розробленого фахівцями Державної установи «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І.Мечнікова МОЗ України», станом на середину лютого 2016 р. з початку року 48 країн та територій повідомили про місцеві випадки зараження вірусом Зіка. У п’яти країнах та територіях на сьогодні не відбувається передача збудника (Французька Полінезія, Нова Каледонія, Острови Кука, Остров Пасхи (Чилі) та Острови Яп (Федеративні штати Мікронезії)).
Географічне розповсюдження вірусу постійно поширювалося з моменту першого виявлення на Американському континенті у 2015 р. У регіоні про місцеві випадки зараження повідомили 28 країн та територій. Виявлення хвороби у нових країнах, де наявні переносники, зокрема Aedes aegypti, вважається ймовірним.
Бразилія, Сальвадор, Венесуела, Колумбія та Суринам надали інформацію про зростання кількості випадків синдрому Гієна-Баре (СГБ) на фоні спалаху хвороби, викликаної вірусом Зіка. Така ж інформація була отримана під час спалаху у Французькій Полінезії у 2013-2014 рр. Також про випадки СГБ, асоційовані з інфекцією Зіка, повідомляють Пуерто-Ріко та Мартиніка (без зростання захворюваності на СГБ).
Про зростання кількості випадків мікроцефалії на фоні спалаху хвороби, спричиненої вірусом Зіка, повідомляли лише Бразилія та Французька Полінезія.

 

 

НАВІГАЦІЯ